5 Slim & duurzaam

1.5 Vol slimme en duurzame oplossingen

Bernheze moet verduurzamen. Nieuwe huizen worden gasloos gebouwd, bestaande woningen gaan geleidelijk van het gas af, zonneparken en windmolen verschijnen in ons landschap. Dat zijn flinke veranderingen, die om verstandige keuzes en draagvlak vragen. Duurzaamheid biedt kansen voor economische groei en een fijne en leefbare gemeente. Maar wel op een betaalbare manier voor gewone gezinnen en ondernemers. Door dit op een slimme manier aan te pakken, kunnen we ons leven zoveel mogelijk blijven leiden zoals we zelf willen en blijft onze gemeente prettig om in te wonen.
Uiteraard wil de VVD de klimaatdoelen halen. Maar we hebben ook oog voor de schaarse ruimte, die ook nodig is voor wonen, natuur, landbouw en recreëren. De VVD spant zich daarom in om duurzame energieopwekking zo goed mogelijk in het landschap in te passen en zoveel mogelijk op plekken te organiseren waar de ruimtelijke impact beperkter is. Zoals langs snelwegen en op industrieterreinen. Zonneparken worden ingepast in het landschap, bv verdiept langs snelwegen of op daken.

  • Wij ondersteunen alle initiatieven die streven naar een emissieloze (CO2) neutrale gemeente in 2050, zoals afgesproken in het Klimaatakkoord van Parijs en het Nederlandse Klimaatakkoord 2019. We maken voor Bernheze haalbare plannen met realistische tussendoelen.
  • ‘De vervuiler betaalt’ is het uitgangspunt voor liberaal klimaat- en milieubeleid, ook lokaal.
  • De energietransitie en verduurzaming bieden grote kansen voor het stimuleren van innovatie en werkgelegenheid. De gemeente voert actief beleid om deze nieuwe sectoren te steunen. Wanneer het effectief bijdraagt aan de lokale economie en het milieu, kopen we onze producten en diensten duurzaam en circulair in.
  • De gemeente maakt per wijk een plan voor de verduurzaming van woningen en bouwprojecten. Samen met bewoners en gebouweigenaren kijken we naar de beste oplossing. De totale woonlasten mogen hierbij niet stijgen.
  • Voordat een wijk overgaat op een andere energievoorziening dan gas, zorgen we dat inwoners een betaalbaar alternatief aangeboden krijgen. Denk bijvoorbeeld aan slimme energienetwerken, waarbij huishoudens overtollige duurzame energie onderling kunnen delen. Het gasnetwerk behouden we voor de toekomst, wanneer waterstof of groen gas toegankelijk zijn.
  • Wij nemen er verantwoordelijkheid voor dat de verduurzaming gelijkelijk verdeeld wordt en dat alle gemeenten en regio’s bijdragen, uiteraard in nauw overleg met de burgers.
  • Uiteraard is de reductie van CO2 leidend. Isoleren van woningen met een hoog energie-verbruik is de meest kosteneffectieve manier om dat te realiseren. Daar zet de VVD dus zeker op in!
  • De VVD zet zich in voor snelle procedures voor voortvarende uitvoering van projecten, zoals bijvoorbeeld voor de noodzakelijke verzwaring van elektriciteitsnetten.
  • Voor wijken waar nog geen definitieve keuze is gemaakt voor een warmtenet of een all-electric oplossing, behouden we uiteraard het gasnetwerk, omdat waterstof of groen gas in de toekomst een goede optie kan zijn.
  • Aanvragen van zonnepanelen, laadpalen, subsidies moet zonder rompslomp. Met simpele lokale procedures, en waar nodig ook simpele provinciale en landelijke procedures.
  • Bernheze daagt het ondernemerschap en de creativiteit in de markt uit door duurzaam/circulair in te kopen.
  • Om het draagvlak voor de energietransitie te vergroten zal actief ingezet worden om burgers te laten participeren in windparken, zonneweides en warmtesystemen.
  • De VVD wil slim gebruik maken van buitenlandse energieopwekking, zoals stroom uit Noorse waterkrachtcentrales en waterstof uit de Sahara. Goed voor het verminderen van de druk op onze schaarse ruimte; goed voor vergroten van het draagvlak voor toch benodigde projecten.