1 Goed & betaalbaar wonen

1.1 Waar je goed en betaalbaar kunt wonen

Een huis is meer dan een stapel bakstenen. Het is je thuis. De plek waar je je veilig en prettig voelt. Het is belangrijk om te wonen in een huis dat bij je past. Wij willen dat mensen op ieder moment in hun leven het juiste huis kunnen vinden en dat er altijd en overal mogelijkheden zijn om je huis aan te passen of door te stromen. Maar de realiteit is anders. Op dit moment is de woningnood in Bernheze hoog. Als VVD willen wij dat de komende periode groot aantal nieuwe huizen bijgebouwd   gaat worden zodat iedereen betaalbaar in onze gemeente kan (blijven) wonen.

  • Wij willen dat er groot aantal nieuwe huizen bijgebouwd gaat worden zodat iedereen betaalbaar in onze gemeente kan (blijven) wonen. Het bouwtempo moet omhoog.
  • We willen dat er voldoende koopwoningen zijn en dat er kavels zijn voor mensen om een eigen huis te kunnen bouwen. Voor de koopwoningen ondersteunen we alle initiatieven zoals het realiseren van CPO-projecten (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap).
  • De VVD-Bernheze wil af van het voorrang verlenen aan statushouders op de woningvoorraad van de woningbouwverenigingen. Het is onwenselijk dat, in deze tijd met de grote tekorten aan (sociale) huurwoningen, de ene groep de andere verdringt. Wij willen alleen het aantal statushouders dat door de overheid verplicht wordt toegewezen aan onze gemeente huisvesten. Dit willen we doen xx in nog te bouwen tijdelijke woningen of in leegstaande bedrijfsruimten welke voor dit doel geschikt gemaakt worden.  De gemeente zal zich voor de bouw van deze tijdelijke woningen dus extra moeten gaan inspannen. Deze woningen komen bovenop de al door ons gewenste aantallen tijdelijke woningen. Door de inzet van deze extra tijdelijke woonruimten slinkt de druk op de reguliere woningmarkt van goedkope huurwoningen. Al ingeschreven inwoners worden hierdoor dus niet meer benadeeld met een nog langere wachttijd. Alle geldende urgentieregelingen blijven van kracht, waardoor er geen ongelijkheid optreedt.
  • Voor ouderen die zorg op maat nodig hebben, geven we ruimte aan de ontwikkeling van nieuwe woonvormen.
  • We willen dat gemeente aan de slag gaat met creatieve, nieuwe woonvormen zoals tiny houses en kangoeroewoningen. Zo helpen we starters op weg en kunnen ouderen in een vertrouwde omgeving bij hun kinderen blijven wonen.
  • Wij willen een gezonde mix van (sociale) huurwoningen en koopwoningen in alle woonwijken. Bouwlocaties kunnen niet alleen eenzijdig bestaan uit sociale huurwoningen. Gesubsidieerde huurwoningen zijn er alleen voor mensen die dat echt nodig hebben. De gemeente spreekt woningcorporaties aan op scheef-wonen en het actief stimuleren van doorstromen.
  • Wij zijn voor het bevorderen van eigen woningbezit. Daarom zijn we voor het verlagen van de belasting op eigen woningbezit (OZB).
  • De gemeente maakt een woonvisie met als doel dat de woningbouw aan de marktbehoefte voldoet. Wij vinden dat deze dynamisch moet zijn om zo snel te kunnen inspringen op de wensen van de markt.
  • Wij zien toe op een realistische, transparante grondexploitatie.
  • De gemeente stimuleert initiatieven die bijdragen aan de energietransitie. We stellen eisen aan nieuwbouwprojecten, maar hebben ook vertrouwen in de innovatiekracht van onze burgers, ondernemers en woningbouwverenigingen. We werken actief mee om goede initiatieven door het bureaucratische proces te leiden. Zo versnellen we de energietransitie en versterken tegelijkertijd de lokale economie.