Met ZAP naar ZAV

Op haar website roept de gemeente ons op om ZAPper te worden: Zwerf-Afval-Pakker. Een nieuw woord voor mensen die afval opruimen, dat door anderen is weggegooid. Ik ben voor vernieuwing, maar alweer een nieuwe afkorting? Jammer.

 

Ik wandel graag. En dan zie ik veel zwerfafval liggen. Veel blikjes, zakjes en sigarettenpeuken, maar je kunt het zo gek niet bedenken of het ligt er. In de groenstroken, in de bermen, eigenlijk overal. Ik erger mij eraan. En dat doe ik al heel lang. Maar ik realiseer mij ook dat jezelf ergeren de situatie niet oplost. Ik kan ook niet, als een soort politieagente, ervoor zorgen dat er niets op de grond wordt gegooid. De VVD-Bernheze heeft zich ervoor ingezet om het aantal BOA’s van 2 naar 4 te krijgen. Maar ook met 4 BOA’s is het een onmogelijk opgave om heel Bernheze zwerf-afval-vrij (ZAV) te maken.

 

Daarom heb ik besloten: ik meld mij aan als ZAPper! Volgens de website van de gemeente mag ik in de openbare ruimte “ZAPpen” waar ik wil en waar ik het nodig vind. Zoveel vrije tijd heb ik nu ook weer niet. Maar ik ga in ieder geval een beginnetje maken in de hoop dat meer mensen zich geroepen voelen en dat zwerf-afval-strooiers (ZASsers) dan minder weggooien omdat het zo mooi schoon is.

 

Erger jij je zo ook aan het zwerfafval? Help ook mee en geef je op als ZAPper!

https://www.bernheze.org/inwoners-en-ondernemers/afval/zwerfafval-zap/

 

Je krijgt er zelfs mooie materialen bij.

Samen maken we Bernheze ZAV.

 

Marijke van Gestel 

Fractievoorzitter