NIMBY

Goed plan! Helemaal prima! Maar niet bij mij. De Amerikanen hebben er zelfs een afkorting voor bedacht “NIMBY”. Dat staat voor ”Not in my back yard”. En in België is dat “NIVEA”: niet in mijn voor- en achtertuin. En hoe zit dat in Bernheze?

 

Ook hier willen mensen goede ontwikkelingen vaak liever niet in hun buurt. Er zijn daarover inmiddels al heel wat uitspraken gedaan door de Raad van State.

Zo zijn er bijvoorbeeld bezwaren ingediend tegen de Heeswijkse Akkers, de Schaapsdijk en de zonneweide Achterste Groes.

 

Van (project)plan tot realisatie duurt ongeveer 6 jaar. Als er een procedure loopt bij de Raad van State komt er 1 á 2 jaar bij. Tegen de tijd dat bijvoorbeeld huizen kunnen worden gebouwd ziet de wereld er misschien heel anders uit. Na zo’n lange tijd kan het zijn dat de woonbehoefte is veranderd. Maar ja, dan is het vaak te laat om de plannen nog te veranderen.

 

De VVD-Bernheze vindt dat iedereen het recht heeft om besluiten tot bij de Raad van State aan te vechten, maar dat er stappen gezet moeten worden om regelgeving te versimpelen en ervoor te zorgen dat er niet eindeloos geprocedeerd wordt. We moeten voorkomen dat er steeds maar weer in beroep wordt gegaan. En de behandeltermijnen moeten korter worden.

 

Ook zijn wij zeer benieuwd wat dit de gemeente Bernheze kost. Niet alleen aan tijd (uren van ambtenaren), maar ook aan externe juridische kosten. En ook wat hebben we hiervan geleerd. Wij gaan hierover vragen stellen aan het college.

 

Marijke van Gestel,
Fractievoorzitter