Lokale inkomenspolitiek

Tijdens de laatste raadsvergadering heeft onze raad de motie tot compensatie van de energielasten voor inwoners met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum unaniem aangenomen. Voor ons als VVD Bernheze was dit een lastig vraagstuk. Wij zijn namelijk in principe tegenstander van lokale inkomenspolitiek.

 

Landelijk is namelijk al geregeld dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen, denk aan de schijven in de inkomstenbelasting. Aan de andere kant zegt de liberaal in ons dat we de mensen die zichzelf niet kunnen redden moeten helpen. Vanuit die visie konden wij dan ook uiteindelijk zonder problemen instemmen met deze motie. Want ook wij zien dat voor mensen die tegen het sociaal minimum aanzitten de keuzes steeds beperkter worden. Want wanneer is een keuze nog een keuze? Wat VVD Bernheze betreft zou het niet aan de orde mogen zijn dat mensen moeten kiezen tussen kou lijden of besparen op eten.

 

We mogen dan wel verwachten dat diezelfde mensen er alles aan doen om, eventueel met hulp, hun energieverbruik terug te dringen. Waar dat alles niet voldoende is, moeten we helpen. Wel vinden wij dat er steeds kritisch moet worden gekeken of het geld voor hulp ook echt bij diegenen komt, die dat nodig hebben, en dat het besteed wordt aan waar het voor bedoeld is. Het is tenslotte geld dat alle inwoners samen moeten opbrengen en hier moeten we dus uiterst zorgvuldig mee omgaan. In dit geval hoeven we daar niet aan te twijfelen, aangezien dit door de gemeente geregeld wordt.

 

Reageren:info@vvdbernheze.nl

 

Arianne van de Gein,

Commissie Maatschappelijke Zaken