Solidair

De oorlog in Oekraïne voelde al dichtbij, maar lijkt wel steeds dichterbij te komen. De tv-beelden uit het oorlogsgebied worden steeds heftiger en komen snoeihard binnen. Maar ook omdat we nu echt te maken hebben met mensen van vlees en bloed, de vluchtelingen uit Oekraïne. Mensen, vaak alleen vrouwen en kinderen, die huis en haard achterlaten en vertrekken naar een land waar ze misschien nog nooit zijn geweest. Mannen blijven achter. Om te vechten.

 

Fijn dat er in onze gemeente ook ruimte is voor deze vluchtelingen. Natuurlijk kunnen wij niet iedereen opvangen, maar we hebben wel een aantal locaties beschikbaar. Mooi dat inwoners en ondernemers zich solidair tonen en meehelpen. Waar we soms keihard kunnen zijn en (ver)oordelen, helpt nu een groot deel van de inwoners mee om de mensen uit Oekraïne zich hier op hun gemak te laten voelen. Omdat iedereen begrijpt dat dit noodzakelijk is. Dat dit echte vluchtelingen zijn. Mensen die vluchten voor oorlogsgeweld. Mensen die bang zijn.

 

Tot voor kort leek het onwaarschijnlijk dat er een oorlog in Europa zou komen. We genoten bijna 77 jaar van vrede. Binnenkort vieren we Bevrijdingsdag. Dat voelt nu misschien wel heel gek. Maar des te meer reden om hierbij stil te staan. En je af te vragen wat je zelf kunt doen om verdraagzamer te zijn. Om de discussie aan te gaan met mensen die anders denken, zonder dat er meteen wordt afgerekend. Met elkaar samenwerken in plaats van tegenwerken. Vrijheid is niet vanzelfsprekend!

 

Reageren? Graag via info@vvdbernheze.nl

 

Marijke van Gestel

Fractievoorzitter