Jack van der Dussen stopt (BD, 7 maart 2022)

Jack van der Dussen (76) heeft een werkkamer met stapels. Het is een keurige werkkamer overigens hoor, met een lang bureau met twee werkplekken, en heel veel familiefoto’s aan de muur. Maar met stapels. Stapels documenten, en sommige van die stapels zullen er nog wel even blijven liggen. Want dat Van der Dussen na 16 maart stopt als raadslid, betekent niet dat hij ophoudt met het kritisch volgen van de gemeente Bernheze. En hij doet onderzoek. ,,Naar bepaalde zaken, als de tijd daar rijp voor is zal ik daarmee in de openbaarheid treden. Maar nu nog niet.” Waar aan te denken? ,,Het Nistelrodese kartel, om maar een voorbeeld te noemen. Maar meer wil ik daar nu niet over kwijt. Of over Heesch-West, ik heb daar een WOB-verzoek over ingediend, maar ook daar kan ik nu niet meer over zeggen.”

Trots op

Van der Dussen is kritisch, en daar is hij trots op. ,,Mensen houden vaak hun mond dicht. Ik ben een van de weinigen in de raad die dingen wel bespreekbaar maakt. Als de wethouder het moeilijk krijgt, dan wordt hij door de raad in bescherming genomen. Maar zo werkt het niet.”

Uit een van de stapels, onderin een kast, trekt hij, feilloos, hij hoeft nauwelijks te zoeken, een aantal papieren. ,,Hier! Toen de gemeente in 2015 zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis wilde leggen, bleken die te zwaar. Dus 250 van de 1400 geplande zonnepanelen konden niet geplaatst worden. Dus bleef de aannemer met 100.000 euro aan zonnepanelen zitten, en kreeg van de wethouder als troost een cheque van 15.000 euro. Maar die man van de zonnepanelen had dat toch van tevoren even uit moeten rekenen, en dan een goede offerte maken. Nu kreeg hij van de gemeente 15.000 euro omdat hij zijn huiswerk niet had gedaan. Zo ga je toch niet met gemeenschapsgeld om?”

Mateloos opwinden

Hij kan zich mateloos opwinden over kwesties. En vindt dat de raad in Bernheze dat niet genoeg doet. ,,Ik had in de raadsvergadering vragen gesteld over het dure kopje koffie. En dan krijg ik later te horen dat ik die vragen maar in de commissievergadering had moeten stellen. Maar het is belangrijk! Die dure koffie is een groot probleem!” Vervolgens houdt hij een lange verhandeling over de jaarrekening, en hoe de exploitatie niet alleen door de horeca opgebracht hoeft te worden. ,,Dan zeggen ze dat dat iets is tussen het bestuur van De Pas en de maatschappelijke verenigingen, maar wij hebben wel een motie waarin we opdracht geven om van De Pas een huiskamer voor iedereen te maken.”

Terugblikkend beleefde Van der Dussen zijn finest hour als raadslid niet in de raadzaal, maar ergens in een weiland op de hoek van de Kruishoekstraat en de Vinkelsestraat, net buiten het dorp. ,,Toen bleek dat dat de plek zou worden voor een grootschalig asielzoekerscentrum heb ik gelijk gezegd: dát gaat niet gebeuren. Ik was niet tegen de opvang van asielzoekers, maar dan wel kleinschalig, en verdeeld over álle kernen. Dus niet vijfhonderd mensen op één plek, voor tien jaar.” In dat weiland, waar dus geen asielzoekerscentrum staat, was Van der Dussen het enige raadslid dat zijn gezicht liet zien. En er waren camera’s, van álle nieuwsomroepen, lokaal én landelijk. ,,Ik was die avond op álle zenders.”

De buurman

,,Je probeert zoveel mogelijk voor elkaar te krijgen”, zucht hij. ,,Maar het is als oppositiepartij moeilijk de handen van de coalitie op elkaar te krijgen. Bij de landelijke verkiezingen was de VVD ook hier de grootste partij. Maar ja, de lokale partijen hè. Bij gemeentepolitiek kiezen mensen toch voor de buurman.”

Passie in het lijf

En dat terwijl er toch zoveel passie zit in dat VVD-lijf. ,,Onrecht, daar kan ik niet tegen. Meten met twee maten: verschrikkelijk.” En wat dat betreft, denkt, en hoopt hij, dat mensen hem ook na 16 maart nog weten te vinden. Een vastomlijnd plan heeft hij niet, hij houdt zijn telefoon in de gaten voor leuke aanbiedingen. ,,Ik heb een luisterend oor. Ook als mensen niet op de VVD stemmen hoor. Ik kan niet alles oplossen, maar misschien wel advies geven. Ik heb veel kennis.”

Jack van der Dussen, geboren en getogen in Utrecht, was ooit semiprof-voetballer bij DOS, de voorloper van FC Utrecht. 1500 gulden kreeg hij, per jaar, om te spelen met mannen als Leo van Veen en Eddie Achterberg, en tegen Willem van Hanegem die bij een andere Utrechtse voorloper van FC Utrecht speelde. Later verdiende hij de kost bij een internationaal bedrijf in onbespeelde magneetbanden, zoals die gebruikt worden in de muziekindustrie, en in satellieten. Hij was verantwoordelijk voor de kantoren in Hongkong, Sydney, Frankfurt, Parijs, Stockholm en Rome, en was vaak van huis. Dat huis stond lange tijd in Engeland, een schilderij ervan hangt in de werkkamer van Van der Dussen.