Meepraten, meedoen

Participatie. Een “duur” woord, maar ook een beetje een modewoord. Je komt het overal tegen: Participatiewet, Participatiesamenleving, Participatiefonds. Maar thuis zul je niet snel zeggen “Kinderen, willen jullie participeren in een spelletje 30 seconds?” Participeren betekent meepraten en, liever nog, meedoen.

 

Gemeentes willen ook graag dat hun burgers participeren. Vaak vanuit overtuiging, maar soms alleen omdat dat nu eenmaal wettelijk verplicht is. Want soms is dat wel lastig, al die burgers die zich ergens mee willen bemoeien, zienswijzen indienen tegen bestemmingsplannen, komen inspreken bij commissievergaderingen of zelfs burgerinitiatieven ontplooien.

 

Ook binnen Bernheze staat participatie op de agenda. Mede vanwege de nieuwe Omgevingswet, wordt tijdens de Raadsvergadering van 10 maart de Participatievisie besproken en waarschijnlijk vastgesteld. En die is niet helemaal nieuw, maar een geactualiseerde versie van de Participatievisie uit 2012. We doen in Bernheze dus al 10 jaar aan participatie, maar toch is er nog € 30.000,- nodig om participatie goed tussen de oren van de ambtenaren te krijgen.

 

Belangrijke uitdaging voor de gemeente: hoe zorg je ervoor dat niet altijd dezelfde mensen met de grootste mond het voor het zeggen hebben? Dat ook de zwijgende minderheid en de stille mopperaars hun mening kunnen geven.

 

En dat is nu juist het mooie aan een democratie. Daarin krijgen alle volwassen Nederlanders met enige regelmaat de kans om hun mening te geven bij de verkiezingen. Laat op (14, 15 en) 16 maart dus niet je beurt voorbij gaan, maar ga stemmen. En dan het liefst natuurlijk op de VVD-Bernheze,

 

Bernheze blijft goed, wordt beter

 

Reageren? Graag via info@vvdbernheze.nl.


Paul Kremers
Kandidaat #6