Amoveren

Ik loop nu alweer een tijdje mee binnen de gemeentelijke politiek, maar ik blijf me verbazen. Verbazen over woorden die gebruikt worden. In de raadsstukken, de vergunningen. Eigenlijk in alle stukken van de gemeente. Je moet teksten soms wel 5x hardop lezen om te kunnen begrijpen wat er staat. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat je met een woordenboek op schoot de stukken leest?

Hoe komt dat nou? Waarom al dat jargon, vaktaal die alleen gesproken wordt door vakgenoten. Het sluipt erin. Ik betrap er mezelf ook wel eens op. Je went eraan. Maar daarmee beperk je wel je doelgroep. En dat moeten we niet willen. We willen juist alle inwoners bij de gemeentepolitiek betrekken.

De VVD-fractie wil er alles aan doen om de dienstverlening van de gemeente te verbeteren. Daarvan is de communicatie met de inwoners een heel belangrijk onderdeel. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk dat onbegrijpelijke jargon vermijdt. Zorg ervoor dat degene die de brief leest, deze ook daadwerkelijk begrijpt. Dat voorkomt ook weer vragen en ergernissen.

En wat kunnen wij doen? Ik roep jullie op om allemaal één raadstuk te lezen en de moeilijke woorden te mailen naar info@vvdbernheze.nl. Dan kunnen wij een lijst samenstellen om de gemeente te helpen om het taalgebruik aan te passen. En we kunnen op een regenachtige dag een keertje moeilijke-woorden-bingo spelen.

Oh ja, amoveren betekent slopen. Dan hoef je die tenminste niet meer op te zoeken.

Samen kunnen we het verschil maken!

Marijke van Gestel,
Commissie Bestuur & Strategie