Voorbeschouwingen gemeentelijke begroting

Afgelopen week is in de gemeenteraad de Kadernota besproken. Waar koersen wij naartoe en is en blijft de gemeente financieel gezond? Kan die zelfstandig blijven? De begroting is meerjarig sluitend met een kleine verhoging van 2% extra voor de Onroerend Zaakbelasting (OZB).

Bij de algemene beschouwingen heeft de VVD-Bernheze aangegeven welke onderwerpen wat ons betreft speciaal aandacht behoeven.

  •          De VVD-Bernheze maakt zich nog steeds grote zorgen over de gemeentelijke organisatie. Veel vacatures kunnen alleen maar met tijdelijke arbeidskrachten ingevuld worden, vanwege de krappe arbeidsmarkt. Dat bevordert de stabiliteit en continuïteit bij met name de Ruimtelijke Ordening niet. Wij horen veel inwoners en ondernemers daarover klagen.
  •          Voor onze veiligheid en handhaving is het essentieel dat er in de gemeente voldoende handhavers op straat aanwezig zijn. Wij willen daarom meer blauw op straat. De gemeente voldoet niet aan de gestelde eisen m.b.t. het aantal wijkagenten en buitengewoon opsporings ambtenaren (BOA’s). Het college en een aantal politieke partijen vinden het aantal voldoende en willen niet meer investeren.
  •          Ons Welzijn zorgt voor de uitvoering van de jeugdzorg. Die verdient grote aandacht, omdat, vanwege complexe gevallen, de wachtlijsten oplopen. De werkdruk is erg groot bij het basis team jeugd en gezin (BJG) en het is hoog nodig dat de personele bezetting verhoogd wordt. En wist u dat er in onze gemeente drie jongerenwerkers werkzaam zijn waar u overlast van jongeren kunt melden. Hun basis is bij Checkpoint in Heesch.
  •          Bouwen, bouwen is wat wij willen. Niet overleggen, maar daadkracht tonen en soepeler omgaan met de regelgeving.

Reageren: info@vvdbernheze.nl

Jack van der Dussen,
Fractievoorzitter