Urgentie kleine woonvormen

Al vele jaren roept de politiek, waaronder de VVD-Bernheze, om de bouw van kleine, betaalbare huur- en koopwoningen.
De gemeente dreigt haar taakstelling op het gebied van woningbouw niet te gaan halen. Een taakstelling vooral gericht op het realiseren van huur- en koopwoningen in de lagere prijscategorie.

De recente cijfers laten zien dat in de periode 2017 – 2021 slechts 708 woningen zijn of nog worden opgeleverd van de geplande 1156. (60%)
In de categorie woningen met een huur tot € 737,14 per maand zijn dat er 176 van de geplande 256. (68%).
In de categorie koopwoningen tot € 222.618 zullen er 10 zijn gerealiseerd van de geplande 116, iets minder dan 9%!

Zoals u ziet zullen er in de laagste prijsklasse nauwelijks woningen zijn gerealiseerd.

Er is een ongekende woningnood op handen, doordat de bevolking sneller groeit dan verwacht, huishoudens kleiner worden, er een gestage instroom van statushouders blijft en er door de Coronacrisis een hoger aantal echtscheidingen verwacht wordt.

Om inkomensval en armoede tegen te gaan, pleiten wij dan ook voor de realisatie van voldoende tijdelijke betaalbare woonruimte op tijdelijke locaties, door middel van o.a. Tiny Houses. Daarmee kan de directe woningnood effectief verlicht worden.

Daarom heeft de VVD-Bernheze in de raadsvergadering van 10 december 2020 een motie ingediend met het verzoek aan het college om te onderzoeken hoe wij op korte termijn kleine tijdelijke woningen op tijdelijke locaties in onze gemeente kunnen realiseren. En de onderzoeksresultaten dan zo snel mogelijk terug te koppelen aan de gemeenteraad.

Onze motie werd unaniem gesteund.

Reageren: info@vvdbernheze.nl

Jack van der Dussen
Fractievoorzitter