Begroting 2021 algemeen beschouwd

Programmabegroting 2021

In de aanbiedingsbrief aan de gemeenteraad van Bernheze bij de programmabegroting van 2020 gaf het college aan dat zij niet alleen inzet op de goede dingen goed doen, maar vooral ook op het concreet zichtbaar en kenbaar maken van de resultaten. Op een eigentijdse, sociale en duurzame manier, met oog voor iedereen.

Daar is in deze begroting weinig van terecht gekomen. In z’n algemeenheid valt op hoe vaag de doelstellingen zijn. Deze zijn niet SMART geformuleerd. Als er een geen duidelijk doel is dan is de effectiviteit en efficiëntie van bestede gelden totaal niet te meten. Dat betekent dus dat wij nooit kunnen bepalen of hetgeen je beoogt is bereikt. En dus kun je niet bijsturen.

 

Complimenten aan de organisatie voor een goed leesbare begroting met een inhoudelijk overzicht “Begroting in één oogopslag”.

 

Ondanks dat de reserves ruimschoots voldoende zijn is het niet gelukt om tot een positief resultaat te komen. De begroting laat een negatief resultaat zien van
€ 669.518,-. Het college was daarom genoodzaakt om een dekkingsplan op te stellen met structurele bezuinigingen en uitstel van € 2 miljoen euro aan investeringen. Ik kom hier later nog op terug.

 

Komende jaren zullen worden gekenmerkt door financiële onzekerheid. Nog steeds is onduidelijk wat de lange termijneffecten van de coronapandemie zullen zijn. Wij roepen daarom het college op om zorgvuldig met de financiële middelen om te gaan.

 

De VVD-Bernheze is blij dat het college blijft inzetten op de thema’s Wonen, Landbouw en Toerisme & Recreatie.

 

Het college geeft aan in gesprek te blijven met de cie. Duisenberg over het verbeteren van de begroting. Er is zichtbaarheid ontstaan rondom global goals, maar de moeite die toen in de commissie is gestopt is na jaren nog nauwelijks zichtbaar in de begroting.

De VVD-Bernheze wil dat het college hier meer aandacht aan besteedt.

 

Wat echter niet goed gaat is de dienstverlening aan onze inwoners, mede veroorzaakt door personele mobiliteit, een mooi woord voor vertrekkende medewerkers. Al een jaar lang zijn er vele vacatures die veelal door tijdelijke inhuur worden gevuld. Dus veel vacatures waarvan de inwoners de dupe zijn met gevolgen in het Sociaal Domein en Ruimtelijke Ordening. Diverse inwoners waren echter wél gelukkig. Omdat de gemeente niet tijdig reageerde werden er van rechtswege vergunningen verleend. En ook bij de mestverwerker in Nistelrode werd niet tijdig gereageerd. De VVD-Bernheze maakt zich hier grote zorgen over. Dit bevordert zeker niet de continuïteit van de organisatie.

 

Verkeer, Vervoer en Waterstaat:

De door het college voorgestelde investeringen kan de VVD-Bernheze volledig onderschrijven. Wel willen wij er op wijzen dat de bereikbaarheid binnen en tussen de kernen moet worden verbeterd.

 

Economie:

Wij zijn nog steeds in afwachting van de nieuw op te stellen economische beleidsnota 2021-2024. Wanneer wordt deze aan de raad aangeboden? En hoe staat het met de nota Visie recreatie en toerisme Bernheze 2018-2022? Wat zijn de behaalde resultaten? Graag een reactie van het college.

Wij zijn nog steeds zeer benieuwd hoe de ontwikkeling van Heesch-West vorm gaat krijgen. Er zijn veel bezwaren (1300) over o.a. milieucategorie 5.1 en de verkeersafwikkeling vanuit het bedrijventerrein. Het bezwaar tegen de windturbines is inmiddels opgelost. En hoe staat het nu met de inrichting van het bedrijventerrein? Hoeveel hectares worden nu beschikbaar gesteld voor de MKB ondernemers uit Bernheze? Graag een reactie van het college hierover?

Er wordt ook gesproken over het Realiseren Unesco Geopark voor € 10.000,- in 2021. In het jaarplan van de Maashorst staat dat zij in 2021 € 20.636,- hiervoor aanwenden. Waarom is dat? Wordt er twee keer voor hetzelfde betaald?

 

Onderwijs:

De VVD-Bernheze heeft aandacht gevraagd voor goede ventilatie in de scholen van Bernheze. Inmiddels hebben wij wel een antwoord ontvangen, maar wij vinden hier niets van terug in de begroting.

 

Sport, Cultuur en Recreatie:

Wat willen wij bereiken met Sport; Lichamelijk, geestelijk en sociaal gezonde inwoners, en een zo optimaal mogelijk gebruik van onze sportaccommodaties?

Met die doelstelling is de VVD-Bernheze het eens, maar niet met de uitspraak dat dit bereikt wordt door Hekwerken te vervangen in 2021.

 

En dan enkele hoofdpijn dossiers:

 

De Nieuwe Instelling.

Na afloop van de algemene beschouwingen zal de discussie plaats vinden over hoe verder met DNI.

 

Toekomstplan De Wildhorst en omgeving.

Voordat wij praten over de toekomst wil de VVD-Bernheze eerst een financieel overzicht van de misgelopen erfpacht en externe juridische kosten. Dit de gemeente al heel veel gemeenschapsgeld gekost.  En waar staan wij nu met de voortgang? Houdt het college er nu rekening mee dat de onbetaalde erfpacht niet geïnd gaat worden? En heeft dat consequenties voor de begroting? Het ziet er naar uit dat er voorlopig aan deze impasse geen einde komt. Zou dat de activiteiten over de toekomst van de Wildhorst ernstig kunnen vertragen? Daarom zijn wij er geen voorstander van om, zo snel, nogmaals € 200.000,- voor procesbegeleidingskosten in 2021-2022 te verstrekken. Dit kan beter nog even uitgesteld worden. Graag een reactie van het college.

 

Natuurgebied de Maashorst.

Dit lijkt een bodemloze put te zijn. Naast de jaarlijkse bijdrage van € 70.250,- is in de begroting extra € 190.000,- structureel opgenomen. Wij hebben nu wel een concept jaarplan 2021 ontvangen. Een zeer ambitieus plan met een begroting van € 659.526,-. Voor onze gemeente betekent dat € 165.000,-. ( Wij hebben er al vaker op gewezen dat wij de pondspondsgewijze verdeling van de kosten niet correct vinden).

 

De VVD-Bernheze keert zich tegen de begroting voor de Maashorst, net als de gemeente Oss die al te kennen heeft gegeven minder bij te gaan dragen. Het college is voornemens om de bijdrage voor 2021 toe te kennen. Zoals eerder aangegeven moeten wij als gemeente voor 2021 bezuinigen en investeringen uit stellen. Dan is het toch logisch dat wij ook bezuinigen op de Maashorst. Gezien de huidige cijfers kan er € 100.000,- worden bezuinigd. Graag een reactie van het college.

 

Sociaal Domein

De VVD-Bernheze fractie ondersteunt de doelstellingen zoals die zijn opgenomen in de begroting. Wel vragen wij ons af waarom er nog steeds overschotten kunnen worden toegevoegd aan de bestaande reserve, per ultimo 2019, € 9.2 miljoen, terwijl andere gemeenten schreeuwen om extra geld van het Rijk.
Dat is onbegrijpelijk. 
Doen wij het dan zo goed of doen wij gewoon een aantal dingen niet? Graag een reactie van het college.

 

Volksgezondheid en milieu

Wij maken ons zorgen over de recentelijke uitspraak van de GGD over de risico’s die ontstaan bij de bouw van windmolens, biomassacentrales en verduurzaming van huizen en gebouwen. Graag een reactie van het college.

En dan de impact van de PAS en PFAS op de bouw van woningen en de ontwikkeling van de landbouw. Zijn er risico’s voor onze gemeente?

 

Volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en stedelijke vernieuwing.

Voor de VVD-Bernheze fractie staat bij dit onderwerp alles in het teken van de woningbouw. Bouwen, bouwen, bouwen. Betaalbare sociale huur- en koopwoningen, ook voor starters, senioren en de kleine huishoudens.

Wij staan voor een grote uitdaging m.b.t. de invoering van de transitie buitengebied/omgevingswet per 1-1-2021. Dit wordt door de organisatie voortvarend opgepakt en wij zijn daar zeer tevreden over.

 

Dekkingsplan 2021

Het college heeft gewerkt aan een dekkingsplan om tot een sluitende begroting te komen. Er is stevig bezuinigd en wel € 890.954,- structureel op de geplande ambities, bedrijfsvoering en het temporiseren van investeringen die waren uitgesproken tijdens de behandeling van de kadernota 2021-2024. Wij zijn het niet eens met het temporiseren van de investeringen van de geplande 3 miljoen Euro naar 1 miljoen Euro. Investeringen zijn noodzakelijk en zijn een positieve impuls voor de lokale economie. Zoals al eerder uitgesproken kan er minimaal € 100.000,- bezuinigd worden op de Maashorst. Dit zou dan betekenen dat alle geplande investeringen doorgang kunnen vinden.

 

 

Samenvattend: wij zijn in grote lijnen tevreden over de programmabegroting en het Dekkingsplan met uitzondering over de structurele bijdrage aan de Maashorst en het temporiseren van de geplande investeringen. Wij herkennen hier veel van onze eigen programmapunten in. Maar wij roepen het college op in deze tijden van meer financiële ruimte, de lasten voor onze burgers niet of slechts in geringe mate te verhogen en zo een bijdrage te leveren aan koopkrachtverbetering voor iedereen.

 

Jack van der Dussen
Fractievoorzitter VVD-Bernheze