Huisvesting Arbeidsmigranten

De afgelopen week is er een bijeenkomst geweest over een zeer regelmatig aan de orde komende problematiek binnen onze gemeente: de huisvesting van arbeidsmigranten. Een lastig vraagstuk als u het ons vraagt.

 

Steeds vaker krijgen wij aanvragen voor een grootschalige huisvestingslocatie in onze gemeente. En keer op keer is er discussie hierover. Deze wordt gevoed door het feit dat er nog geen beleid hierover is vastgesteld.

 

Onlangs zijn we opiniërend geïnformeerd en uitgenodigd om diverse vraagstukken te bespreken en aanvullingen te geven, zodat het beleid verder uitgewerkt kan worden. Zo zijn er bijvoorbeeld door de VVD-Bernheze vragen gesteld over belastingen voor arbeidsmigranten, omdat wij vinden dat ook deze mensen bij moeten dragen aan onze voorzieningen. Daarnaast passeerden de grootte van locaties, de plaatsen van locaties en ga zo maar door de revue.

 

Ook de vraag of wij toestaan dat er zogenoemde “polenhotels” in onze gemeente komen of mogen blijven. Grote locaties hebben als voordeel dat er goed toezicht moet en kan komen vanuit de locatie-eigenaar. Nadeel is dat we alles hiermee concentreren. En hoe groot mogen deze locaties dan zijn?

 

Willen wij campings voor huisvesting beschikbaar stellen of toch liever woningen? Over de campings kunnen we duidelijk zijn. Deze zijn, volgens VVD-Bernheze, uitsluitend bedoeld voor toeristen. Daarbij kun je ook stellen dat kleinere huisvestiging, lees woonhuizen, onze toch al zo overbelaste woningmarkt nog verder onder druk zet.

 

Al met al een lastig vraagstuk, waar wij de komende tijd nog veel over zullen horen.

 

Vragen, opmerkingen of tips? info@vvdbernheze.nl

 

Alexander Bongers

Commissie Ruimtelijke Zaken