Grote Grazers

Afgelopen week was het weer raak, een meneer werd aangevallen door een Tauros stier. Volgens het rapport van dorpsraad Nistelrode is dit inmiddels het 57e incident met de grote grazers op de Maashorst. Het volledige rapport is te vinden op www.dorpsraadnistelrode.nl.

 

De Stichting Taurus, die verantwoordelijk is voor de begrazing van de Maashorst, gelooft er na een aantal ernstige incidenten nog steeds in dat de grote grazers en recreanten samen vrij kunnen bewegen in het natuurgebied. Waarschijnlijk heeft deze stichting andere (ook financiële) belangen dan de meneer die is aangevallen en waarvan wij hopen dat hij snel en volledig opknapt. Er lijkt een soort drammen tegen beter weten in te zijn ontstaan: “Wij willen dat die beesten daar lopen en dus zullen ze er lopen”. Alsof de natuur maakbaar is.

 

In de media worden de 57 incidenten verzacht naar 2 ernstige incidenten. Is iets alleen ernstig als mensen in het ziekenhuis belanden? De mens moet maar 50 meter afstand houden, maar hoe doe je dat als de beesten over en langs de paden lopen. Voor mindervaliden, met of zonder aangepast vervoermiddel, is het niet mogelijk om de grote grazers te ontwijken of er met een boog omheen te gaan. Omkeren is dan enige optie. Hoezo “vrij bewegen”?

 

De VVD Bernheze pleit ervoor om per direct te stoppen met dit project of deze beesten achter draden of hekken te plaatsen. Er mag nooit meer iemand worden aangevallen door zo’n dier; wegkijken is geen optie meer.

 

Reageren info@vvdbernheze.nl

 

Arianne van de Gein
Burgerlid Commissie Maatschappelijke Zaken
VVD-Bernheze