Starthulp

De afgelopen week hebben wij in de commissie Ruimtelijke Zaken een interessante discussie gevoerd. In de nota Grondbeleid 2019-2025 worden de strategie en uitgangspunten voor de komende jaren vastgelegd. Daarbij kwam ook een motie over “startersleningen” aan de orde.

 

Voor een starter op de woningmarkt blijft het moeilijk een betaalbare woning te vinden. De huizenprijzen blijven stijgen en ondanks de lage rente is het lastig een hypotheek te krijgen. Ook door de veranderende samenstelling van huishoudens is het kopen voor bepaalde groepen nagenoeg onmogelijk. Steeds vaker is er sprake van eenpersoonshuishoudens. Deze groep kan een woning in onze gemeente eigenlijk vergeten. Deze situatie blijft de VVD-Bernheze zorgen baren.

 

Nu is er geopperd om de starterslening nieuw leven in te roepen, waarbij de gemeente geld leent aan een starter. Dit brengt bij ons niet meteen de handen op elkaar en wel om de volgende redenen. Moet een gemeente een bankfunctie bekleden? Zijn alle leningen incasseerbaar; het gaat ten slotte om gemeenschapsgeld? Is het verantwoord kopers met hogere schuldenlasten op te zadelen dan een geldverstrekker verantwoord vindt? En zo zijn er nog meer vragen. Vragen waarop wij graag nog antwoorden willen krijgen, voordat wij een besluit hierover willen nemen.

 

Wat betreft de VVD-Bernheze moeten we vooral kijken naar nieuwe bouwvormen. Ga kleiner bouwen voor eenpersoonshuishoudens. Zorg dat er doorstroming komt in de markt. Als starterswoningen niet uitgebouwd kunnen of mogen worden, moet men wel verhuizen. Hierdoor blijven deze woningen beschikbaar voor de bedoelde doelgroep, de starters.

  

Reageren? info@vvdbernheze.nl

  

Alexander Bongers

Burgerlid Commissie Ruimtelijke Zaken

VVD-Bernheze