Goed beschouwd

Ieder najaar wordt er door de fracties in de gemeenteraad gereageerd op de plannen en de begroting die het college presenteert. Op 1 november was het dus weer tijd voor de Algemene Beschouwingen. Namens de VVD sprak Jack van der Dussen onderstaande tekst uit.


Voorzitter, college, collegae, kijkers, luisteraars en alle aanwezigen op de publieke tribune.

Vandaag wordt ons gevraagd om onze reactie te geven op de programmabegroting 2019.

Maar er is ons ook gevraagd te reageren op het bestuursprogramma 2018-2022. Daar begin ik nu mee.

 

Bestuursprogramma 2018-2022.

Verrassend is dat de coalitie het motto veranderd heeft van “Samen door” in “Samen voor Bernheze”. Waarom is hiervoor gekozen?

De VVD-Bernheze fractie staat positief tegenover het bestuursprogramma dat veelal aansluit bij ons verkiezingsprogramma. Wij zijn de afgelopen maanden in de gelegenheid gesteld om onze input te leveren en er is goed geluisterd door de coalitiepartijen. Het had nog wel wat meer concreet mogen zijn. Wij hebben enkele opmerkingen waar wij verdere aandacht aan zouden willen besteden t.w.:

  1. Meer aandacht voor verbetering van de mobiliteit binnen en tussen de kernen.
  2. Prima dat wij ondernemers de ruimte willen bieden om volop te investeren, maar dan wel zuinig omgaan met de omgeving met name in het buitengebied.
  3. Wij besteden aandacht aan speciale doelgroepen bij toewijzing van woningen, maar onze fractie wil dat we vanaf nu weer aan iedereen, dus alle doelgroepen, denken en niet langer voorrang verlenen aan enkele doelgroepen.
  4. Bij het sturen en controleren zouden wij willen toevoegen: “Wij hebben de wachtlijsten voor sociale huurwoningen verlaagd”.
  5. Als laatste punt willen wij niet alleen aandacht voor arbeidsmigranten maar ook voor kennismigranten.

Programmabegroting 2019

In de aanbiedingsbrief aan de gemeenteraad van Bernheze geeft het college aan dat zij inzet op een financieel degelijke en evenwichtige begroting, waarbij het verhogen van de OZB zoveel mogelijk beperkt blijft, behoudens een correctie voor inflatie. Het college geeft ook aan dat de maart- en mei-circulaire de begroting 2019 meer financiële ruimte bieden om de vele ambities uit het coalitieakkoord om te zetten in concrete plannen. Ook de september-circulaire biedt meer financiële ruimte.

Nu wij volledig uit de financiële crisis zijn en onze inwoners, tijdens de crisis, hebben moeten inleveren, is de VVD-Bernheze fractie van mening dat niet alle meevallers maar onmiddellijk moeten worden omgezet in grote investeringen binnen onze gemeente. Wij streven naar een sobere en doelmatige begroting en zullen dan ook voorstellen om de OZB voor 2019 niet met 2,4% te verhogen.

Dankzij de zeer goede financiële positie van de gemeente is het nu tijd om de inwoners tegemoet te komen en de lokale lasten niet te verhogen. Ook wij moeten bijdragen aan een koopkrachtverbetering van onze inwoners.

Reden om de vele ambities, misschien, wat bij te stellen om daarbij een financieel gezonde gemeente te blijven.


Bestuur en Ondersteuning

In het kader van communicatie en participatie geeft u aan dat u weloverwogen en structureel gaat samenwerken met onze inwoners, bedrijven en maatschappelijke partners. Te beginnen met startnotities bij majeure projecten. Wij denken dat dit een stap in de goede richting is.
Ondanks de vele goede voornemens is daar de afgelopen periode nog niet veel van terecht gekomen. Wij zullen dit nauwgezet blijven volgen

Dat het college zich o.a. gaat richten op AgriFood Capital vinden wij een goede zaak, maar dat houdt niet in dat wij niet alleen een bijdrage leveren van € 4,00 per inwoner maar ook veel bestuurs- en ambtenarentijd leveren zonder daarvan de kosten te vermelden. De VVD-Bernheze fractie wil weten wat de te besteden tijd in Euro’s betekent.

De Belastingsamenwerking Oost-Brabant (BSOB) was voor onze fractie een zeer goed besluit. Door deze samenwerking zullen wij weer tijdig de belastingaanslagen kunnen versturen en zullen de jaarlijkse kosten van belasting inning afnemen.

 

Verkeer, Vervoer en Waterstaat

De door het college voorgestelde investeringen kan de VVD-Bernheze volledig onderschrijven.
Wel willen wij er op wijzen dat de bereikbaarheid binnen en tussen de kernen moet worden verbeterd.

 

Economie

De VVD-Bernheze onderschrijft de doelstellingen vastgelegd in de economische beleidsnota 2016-2020. Met focus op AgriFood Capital en recreatie en toerisme.
Bij bestuur en ondersteuning hebben wij al een opmerking geplaatst over AgriFood Capital. Ook met de nota Visie recreatie en toerisme Bernheze 2018-2022 hebben wij ingestemd en de fractie kijkt uit naar de resultaten. Al eerder werd een besluit genomen door de raad voor een bijdrage van drie jaar van in totaal € 270.000,-. Wij zouden willen weten wat hiervan inmiddels al besteed is en waaraan?

 

Sport, Cultuur en Recreatie

De VVD-Bernheze is het eens met de stelling dat sport, cultuur en recreatie bijdragen aan het welzijn van onze inwoners. Er is echter meer nodig dan alleen investeren in sportaccommodaties in alle kernen.
Wij begrijpen niet dat er zowel in 2019 als in 2020 de viering van 75 jaar bevrijding moet plaatsvinden. Waarom moeten wij weer aan alle mogelijke vieringen in het land mee willen doen?

De VVD-Bernheze fractie is geen voorstander van het opnemen van incidenteel € 200.000,- voor het realiseren van nieuwe kunstwerken.

Over het project recreatiepark De Wildhorst is de fractie zeer ontevreden. Door de starheid van het college heeft dit de gemeente al heel veel gemeenschapsgeld gekost. Wij moeten nu weer € 180.000,-- structureel opnemen vanwege minder opbrengst van het erfpachtcanon. De fractie is hier zeer kritisch over en wil exact weten hoeveel dit gekost heeft en wat dit nog gaat kosten. Een snelle oplossing zou zeer welkom zijn en wij willen weten van het college of die er ook komt en wanneer?
Natuurgebied de Maashorst lijkt een bodemloze put. Naast de jaarlijkse bijdrage van € 70.250,- wordt nu nog eens extra € 90.000,- incidenteel opgenomen zonder enige financiële onderbouwing, ondanks beloftes die regelmatig worden gedaan.
Waar blijft het bedrijfsplan Maashorst met doelstellingen en begroting?


Sociaal Domein

De VVD-Bernheze fractie heeft uitgebreid haar visie kenbaar gemaakt tijdens de behandeling van de startnotitie Sociaal Domein. Wij zullen dat blijven doen over al deze onderwerpen. Er zijn vanzelfsprekend nog vele verbeterpunten maar wij kunnen tevreden zijn over de invoering van de drie transities.

 

Volksgezondheid en milieu

Duurzaamheid is een vast onderdeel van alle discussies / projecten die plaats vinden. De VVD-Bernheze fractie staat hier volledig achter.

 

Volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en stedelijke vernieuwing

Voor de VVD-Bernheze fractie staat alles in het teken van de woningbouw. Bouwen, bouwen, bouwen. Betaalbare sociale huur- en koopwoningen, ook voor starters en de kleine huishoudens.

 

En dan nog enkele opmerkingen, voorzitter, over de ontwikkeling van de woonlasten en de lokale lastendruk.
Voor de VVD-Bernheze fractie is het niet acceptabel dat de gemeentelijke lasten voor de gebruiker (huurder) van een woning stijgen met 8,61% in 2019. Dit veroorzaakt door een verhoging van het afvalstoffentarief. Begin dit jaar zijn de tarieven aangepast en nu al is bekend dat er een exploitatietekort in 2018 is van € 136.000,--. De fractie wil weten hoe dit tekort tot stand is gekomen?

 

Nu het college besloten heeft om de ICT samenwerking te annuleren wachten wij met spanning af hoe dit college hier vorm aan denkt te geven. Wij zullen dat zeer kritisch blijven volgen aangezien onze fractie zeer sceptisch is.

 

De VVD-Bernheze heeft wederom moeten constateren dat de marktgelden nog steeds niet kostendekkend zijn!!

 

Samenvattend: wij zijn in grote lijnen tevreden tot zeer tevreden over het bestuursprogramma en de programmabegroting. Wij herkennen hier veel van onze eigen programmapunten in. Maar wij roepen het college op in deze tijden van meer financiële ruimte, de lasten van onze burgers niet te verhogen en zo een bijdrage te leveren aan koopkrachtverbetering voor iedereen.

 

 

 

Tot zover voorzitter.

Jack van der Dussen
Fractievoorzitter VVD-Bernheze

1 november 2018