Lokale lasten blijven stijgen

Tijdens de algemene beschouwingen heeft de VVD-Bernheze het college erop gewezen dat onze inwoners tijdens de crisisjaren al voldoende hebben moeten inleveren. Bij de behandeling van de begroting 2019 heeft de VVD-Bernheze er dan ook op aangedrongen om de OZB volgend jaar NIET met 2,4% te verhogen.

Gelukkig zijn we nu uit de crisis, maar dat betekent voor ons niet dat alle meevallers dan maar onmiddellijk moeten worden aangewend voor grote investeringen binnen de gemeente. Wij streven naar een sobere en doelmatige begroting, Daarom hebben wij, via een amendement, voorgesteld om de OZB-verhoging voor onze bewoners éénmalig te compenseren uit de algemene reserve van de gemeente. Zodoende zouden de lokale lasten alleen stijgen met een verhoging van 8,61% voor de afvalstoffenheffing in 2019.

Geen van de politieke partijen steunde het amendement van de VVD-Bernheze. En dus gaan de lokale lasten weer flink stijgen en wordt geen rekening met de portemonnee van de inwoners.

Er is voor 2018 nu reeds een exploitatietekort van € 136.000,- voorzien, doordat de beoogde reductie van de hoeveelheid (rest)afval achterblijft bij de doelstellingen. Dit zou onder meer veroorzaakt worden doordat er nog teveel GFT afval in de restafvalkliko wordt gedeponeerd. Maar in ons Diftar-systeem betekent meer restafval ook meer inkomsten voor de gemeente.

De fractie heeft, gezien de vele openstaande vragen, besloten geen amendement tot verlaging van de afvalstoffenheffing in te dienen, maar dit in de eerstvolgende commissievergadering te bespreken.
 

Reageren: info@vvdbernheze.nl

Jack van der Dussen
Fractievoorzitter VVD-Bernheze