Begroting 2018

Voorzitter, college, collegae, kijkers, luisteraars en alle aanwezigen op de publieke tribune.

Vandaag wordt ons gevraagd om tot vaststelling over te gaan van de programmabegroting 2018. De laatste begroting in deze bestuursperiode.

In de aanbiedingsbrief aan de raad van Bernheze geeft het college aan dat het financiële herstel zich afgelopen jaren stevig heeft doorgezet en dus een positief effect op de gemeentelijke begroting heeft. De Perspectiefnota liet een financieel gezond toekomstperspectief zien. De uitkomsten van de begroting hebben dan ook geleid tot gunstigere cijfers.
In deze begroting zijn de mei en september-circulaire gemeentefonds 2017 en de tweede bestuursrapportage 2017 niet meegenomen. Was dit wel het geval geweest, dan was het overschot in de programmabegroting voor 2018 nog hoger geweest. Te weten een bedrag van € 387.223,-.

Ondanks de zeer goede financiële positie van de gemeente, heeft het college besloten om de OZB toch nog te verhogen met 2%. Tijdens de behandeling van de PPN in mei 2017 heeft de VVD-Bernheze fractie opgeroepen om de OZB te verhogen met het inflatiecijfer van 1,2%. Partij Lokaal stelde zelfs voor om de OZB helemaal niet te verhogen. De VVD-fractie is zeer benieuwd of zij ook hun woord zullen houden. Wij hebben de motie ingetrokken in afwachting van een amendement van Partij Lokaal.

Het college heeft veel ambities en wil daarbij een financieel gezonde gemeente blijven, waarbij een goed evenwicht in inkomsten, uitgaven, investeringen en schuldenlast prioriteit blijven.
De VVD-Bernheze is het daar mee eens.

Bestuur en Ondersteuning

In het kader van communicatie en participatie geeft u aan dat u weloverwogen en structureel gaat samenwerken met onze inwoners, bedrijven en maatschappelijke partners.
Dat is hard nodig want de afgelopen jaren is daar niet veel van terecht gekomen. Recentelijk nog het besluit over de zonneweide zonder enige communicatie vooraf met de direct omwonenden.
Wanneer gaat u het communicatie- en participatiebeleid op de juiste manier tot uitvoering brengen?

Bestuurskracht

De VVD-Bernheze gaat voor een daadkrachtig bestuur ondersteund door een professionele organisatie. De zelfstandigheid van de gemeente is daarbij geen doel op zich. Naar de toekomst toe zal de VVD-Bernheze met een open blik elk voorstel op dit punt beoordelen naar de maatstaf in welke variant inwoners en ondernemers beter worden gefaciliteerd. Een facilitaire schaalverandering mag nimmer leiden tot meer afstand tot de inwoner of de ondernemer.

Verkeer, Vervoer en Waterstaat

De door het college voorgestelde investeringen kan de VVD-Bernheze volledig onderschrijven.
Zoals het verbeteren van de verkeersveiligheid als één van de maatschappelijke doelstellingen uit het Duurzaam Mobiliteitsplan. Wij willen ook dat er geïnvesteerd wordt in sociale veiligheid door openbare verlichting aan te brengen op vrijliggende fietspaden. Het gaat hier om een tiental fietspaden die een investering vragen van ongeveer € 735.000,-. Daar zullen wij een amendement voor indienen.

Economie

De VVD-Bernheze onderschrijft de doelstellingen vastgelegd in de economische beleidsnota 2016-2020. Met focus op AgriFood Capital en recreatie en toerisme.

Sport, Cultuur en Recreatie

De VVD-Bernheze is het eens dat sport, cultuur en recreatie bijdraagt aan het welzijn van onze inwoners. Er is echter meer nodig dan alleen investeren in sportaccommodaties in alle kernen. Ook het beschermen, ontwikkelen en verzorgen van ons groen is daarom belangrijk. Wij vragen ons echter wel af hoe het college denkt dit te doen door duurzaam groenbeheer met daarbij aandacht voor dierenwelzijn te verwezenlijken.

Sociaal Domein

De VVD-Bernheze fractie heeft al uitgesproken dat de transities snel en adequaat zijn ingevoerd. Er zijn vanzelfsprekend nog vele verbeterpunten maar wij kunnen tevreden zijn over de invoering hiervan. Dat geldt ook voor de transfer van de sociale dienst van Optimisd naar de gemeente Meijerijstad. Dat via de ondersteuning van het IPW de grenzen gedeeltelijk zijn verlegd stellen wij zeer op prijs.

Volksgezondheid en milieu

Duurzaamheid is een vast onderdeel van alle discussies / projecten die plaats vinden. De VVD-Bernheze fractie staat hier volledig achter.

Volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en stedelijke vernieuwing

Voor de VVD-Bernheze fractie staat alles in het teken van de woningbouw.  Bouwen, bouwen, bouwen. Betaalbare sociale woningen, en ook voor de kleine huishoudens.


En dan nog enkele opmerkingen voorzitter.

Wederom staat er in de begroting geen woord over de agrarische sector in de gemeente. Algemeen erkend als zeer belangrijke pijler voor onze economie. De VVD is zeer teleurgesteld dat over deze sector nauwelijks iets wordt gezegd.

Vorige week heeft het college ons over de laatste stand van zaken m.b.t. ontwikkelingen rondom de Wildhorst geïnformeerd. Verwacht het college de erfpacht ook te kunnen innen? Inmiddels is meer dan € 250.000,- uitgegeven aan extern juridisch advies en wederom wordt er € 50.000,- begroot. Wanneer komt het college tot inkeer? Want dit project heeft al heel veel gemeenschapsgeld gekost.

Mooi om over een bijenlandschap te schrijven dat aantrekkelijk is voor bestuivers, waaronder bijen. Wat is hier het plan van aanpak?

Tot slot voorzitter

De VVD-Bernheze ziet geen nut en noodzaak om de publiekshal van het gemeentehuis aan te passen voor een bedrag van € 160.000,-.

 

Tot zover voorzitter.

Jack van der Dussen
Fractievoorzitter VVD-Bernheze

2 november 2017