Woonoverlast

Voor één op de drie Nederlanders is dit helaas niet het geval. Maar liefst een half miljoen Nederlanders ervaren woonoverlast

Woonoverlast is daarom een veel voorkomend en concreet probleem. Niet alleen in de grote steden maar ook in kleinere gemeenten en dorpen. Reden voor de VVD-fractie in de Tweede Kamer om met een initiatiefwetsvoorstel te komen.

Op 1 juli 2017 is de Wet Aanpak Woonoverlast, die al snel de Asowet ging heten, van kracht geworden.

Wat doet de wet?
Tot op heden had de burgemeester bij de aanpak van woonoverlast slechts twee instrumenten ter beschikking: de overlastgever een waarschuwing geven of de woning sluiten en de overlastgever uit het huis plaatsen. In de praktijk bleek de ene optie te licht en de andere te zwaar.

Deze wet komt met een instrument dat wél werkt, de zogeheten gedragsaanwijzing. Als de overlastgever het gedrag niet wijzigt, volgt er een dwangsom. En als ook dat niet werkt, kan er harder worden ingegrepen door politie.

De wet werkt voor koop-en huurwoningen.

De VVD-Bernheze heeft inmiddels de burgemeester gevraagd de wet in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) op te nemen om zodoende ook in Bernheze adequate maatregelen te kunnen nemen, indien nodig.

 

Reageren http://bernheze.vvd.nl/contact

Jack van der Dussen
Fractievoorzitter VVD-Bernheze