Dolle stier

Want het ongetwijfeld mooi om deze Europese bizons te zien grazen in ons prachtige natuurgebied.

“Is dat dan niet gevaarlijk?”, zult u misschien vragen. Maar nee hoor, de wisenten zijn “vluchtdieren”, die er vandoor gaan als er gevaar dreigt. Dat beweert tenminste ARK Natuurontwikkeling. En ons college en de meeste politieke partijen papagaaien dat gewoon na.

Toen onlangs de wisent-stier een ranger beet en de VVD-Bernheze daar een vraag over stelde, werd dat door de verantwoordelijk wethouder niet serieus genomen en afgedaan als een incident. Een week later viel de wisent-stier echter opnieuw aan, toen er iemand te dicht bij het hek kwam. Natuurlijk gedrag van de stier. Het dier beschermt de kudde.

Er zat voor ARK niets anders op dan de wisent-stier af te maken. De betreffende stier kwam uit Duitsland en had verkeerde genen, zo werd gezegd. Maar gelukkig had het dier inmiddels wel een aantal wisent-koeien gedekt. Die verkeerde genen worden dus verspreid in de nakomelingen.

De VVD-Bernheze dringt aan op het stoppen van het experiment. Je wil toch niet het risico lopen dat een spelend kind wordt aangevallen door zo’n stier van 800 kilo?

Maar de wethouder wil de evaluatie in februari/maart afwachten. Tot er weer een incident plaatsvindt, misschien met ernstige gevolgen. En wie is er dan een rund?

 

Reageren http://bernheze.vvd.nl/contact

Paul Kremers

Bestuurslid VVD-Bernheze