Is het COA de baas in Heesch?

Het voorgenomen besluit van Burgemeester en Wethouders om aan het COA een weiland ter beschikking te stellen voor de huisvesting van maximaal 500 asielzoekers voor maximaal 10 jaar heeft veel stof doen opwaaien en heeft al geleid tot een aantal idiote acties. Hierdoor wordt Heesch landelijk afgeschilderd als een achterlijk dorp vol racisten. De VVD-Bernheze betreurt dit ten zeerste, maar wijt dit deels ook aan de overval strategie die B&W gekozen hebben.

Zo langzamerhand is het immers wel duidelijk aan het worden dat de meeste Heeschenaren het prima vinden om asielzoekers een veilig plekje te geven binnen onze gemeente, binnen ons dorp. Maar tegelijkertijd zijn de meesten er ook van overtuigd dat het huisvesten van 500 asielzoekers op een kluitje geen goed idee is. De VVD-Bernheze is het hier van harte mee eens. Het is niet goed voor de asielzoekers zelf en ook niet goed voor de goedwillende omgeving. Het is vragen om problemen.

Heesch wil dus wel, maar minder. “Mag niet van het COA”, zegt onze burgemeester, hetgeen bij de VVD-Bernheze de vraag oproept wie er nu eigenlijk de baas is in Heesch. Onze gemeenteraad of het COA? Bovendien wordt ook landelijk gepleit voor kleinschaligere opvang, ook al is dat dan misschien duurder.

De VVD-Bernheze stelt voor het COA 200-250 plaatsen aan te bieden, kleinschaliger dus en ook voor een kortere periode. En als ze daar niet mee akkoord gaan, dan is de behoefte aan opvang kennelijk toch niet zo groot.

 

Paul Kremers,
burgerlid Commissie Ruimtelijke Zaken