Toezicht en handhaving

De rekenkamer had in haar rapport aan de gemeenteraad geconcludeerd dat de vergunningverlening, het toezicht en de handhaving (VTH) in de gemeente Bernheze beneden de maat was.
Rekening houdend met de kwaliteitscriteria die gaan gelden, had de rekenkamer aangegeven dat dit tot grotere investeringen zou gaan leiden. Die zouden kunnen oplopen tot een verhoging van € 500.000,- structureel per jaar voor de VTH-taken.
Met ingang van 2016 heeft de gemeenteraad € 75.000,- beschikbaar gesteld en ook voor het jaar 2017 werd € 75.000,- structureel beschikbaar gesteld. Samen een bedrag van € 150.000,-, zijnde 30% van het aanbevolen bedrag.

Hierdoor moest de gemeenteraad in het vast te stellen beleidsplan veel concessies doen, waardoor er selectief moest worden omgegaan met handhaving vanwege de huidig beschikbare capaciteit.
Wel handhaven, niet handhaven!

De VVD-Bernheze is van mening dat er niet voor niets regels zijn en dat die dan dus ook gehandhaafd moeten worden, ook als er daarvoor meer financiële middelen nodig zijn.
Om daar gehoor aan te geven heeft de VVD-Bernheze bij de begrotingsbehandeling 2017, begin november, een amendement ingediend om extra € 150.000,- structureel in de begroting op te nemen.
De meerderheid van de raad steunde het voorstel van de VVD-Bernheze. CDA en SP stemden tegen. Er zal vanaf 2017 € 300.000,- voor VTH-taken beschikbaar zijn. Wij zijn daar zeer content mee.

U kunt reageren via onze website http://bernheze.vvd.nl/contact

Jack van der Dussen
Fractievoorzitter VVD-Bernheze