Algemene beschouwingen

Geacht college, collega raadsleden, aanwezigen op de publiek tribune en kijkers via internet.

De VVD fractie is tevreden over de Perspectiefnota (PPN) 2017-2020. Na enkele jaren met de hand op de knip heeft de economie zich weten te herstellen, waardoor het consumentenvertrouwen is gestegen, de industrie weer investeert en de werkeloosheid is gedaald.

De huizenmarkt trekt weer aan, er worden meer huizen verkocht en ook meer gebouwd. Dit biedt kansen voor het grondbedrijf. Er is de afgelopen jaren veel afgeschreven op de grondposities in de gemeente en zodoende waren de reserves enorm afgenomen. Door een aantrekkende huizenmarkt heeft dat tot gevolg dat het positieve resultaten heeft opgeleverd voor de gemeente waardoor de reserve positie versterkt is.

Voor het College is het een feest om de beschikbare gelden ruimschoots te verdelen, waardoor € 11 miljoen is vrijgemaakt voor investeringen in alle kernen. Een verlaging van de OZB had echter het feest voor alle inwoners compleet gemaakt.

De VVD fractie kan zich dan ook vinden in de door het college voorgestelde investeringen voor 2017 en verdere jaren, zoals:
De realisatie van de multifunctionele accommodatie in Vorstenbosch, de uitbreiding van de velden hockeyclub HDL,
De extra subsidie voor de lokale omroep DTV Oss,
De herinrichting Stationsplein te Heesch, Herinrichting dorpskern Heesch fase 4 en 5, Herinrichting dorpskernen Nistelrode, Heeswijk-Dinther en Vorstenbosch.
Uitbreiding van de handhaving

Ook Investeren in innovatie is noodzakelijk en de VVD-fractie zal dat ondersteunen wanneer het aan de orde is.

Ten aanzien van de te honoreren beleidsvoornemens de navolgende opmerkingen:

Algemeen Bestuur:

De VVD fractie begrijpt nog steeds niet waarom het college in het licht van de Toekomstvisie Bernheze vasthoudt een zelfstandige koers te varen. Gezien de ontwikkelingen zijn wij van mening dat Bernheze niet zelfstandig kan blijven.
Regionale samenwerking zal moeten worden geïntensiveerd en voornamelijk in As50 verband en in de AgriFood Capital regio. De fractie is voorstander om de ICT samenwerking met de gemeenten Landerd, Oss en Uden te realiseren.

Veiligheid

Inmiddels is er in 2016 een 2e BOA in dienst genomen, waarvoor de VVD-fractie jaren heeft gepleit en nu is het nog wachten op een 4e wijkagent die is toegezegd. Ook deze zal bijdragen aan extra veiligheid in de gemeente.

Verkeer, vervoer en Waterstaat:

De fractie staat achter het besluit om op gebied van verkeer en vervoer in te zetten op duurzaamheid en het stimuleren van innovatieve initiatieven om het openbaar vervoer in ALLE kernen te behouden.

Veel investeringen, met prioriteit aanpakken kernen, zijn ondergebracht in deze categorie waarmee de VVD-fractie volledig kan instemmen, zoals:
- Herinrichting Heesch, fase 4 en 5, Herinrichting Stationsplein Heesch, Herinrichting Laar Nistelrode, Traverse Heeswijk-Dinther, Herinrichting Kerkstraat Vorstenbosch en Haltevoorzieningen HOV-halte Stationsplein Heesch en Heescheweg Nistelrode.

Economie:

De VVD-Bernheze is zeer teleurgesteld over het programma. Er is weinig ambitie en er wordt door het college alleen maar gefocust op regionale samenwerkingsverbanden.

Wij vragen ons af welke ruimte het college gaat bieden voor vestiging en ontwikkeling van bedrijven, en hoe gaat het college er voor zorgen dat bedrijven zich graag in Bernheze vestigen?
Gezien de recente uitspraak van de Raad van State inzake Bestemmingsplan Het Runneke in Nistelrode zal het college hier zeer waarschijnlijk niet in slagen.

AgriFood Capital is het actuele gespreksthema, waarbij Bernheze € 120.000 per jaar bijdraagt, maar geen woord over de agrarische sector die van groot economisch belang is voor Bernheze. Hoe denkt het college hier over? Graag een reactie hierop.

En de kwaliteit van de weekmarkt is niet meer wat het geweest is, ondanks de laagste tarieven in de regio! Deze tarieven hebben ook uitwerking op de leegstand van panden omdat het college concurrentievervalsing voorstaat. Wanneer wordt er iets gedaan aan de tarieven?

En hoe denkt het college de MKB bedrijven in de gemeente te ondersteunen. Een lastenverlichting voor de MKB bedrijven zou zeer wenselijk zijn. Benieuwd naar een reactie.

Vanavond stellen wij ook de Economische beleidsnota 2016-202 vast. Een nota met veel voornemens maar zonder de benodigde financiën en maar één gedeeltelijke beleidsmedewerkster. Meer financiën en personele ondersteuning is noodzakelijk om de vele voornemens te kunnen realiseren vindt de VVD fractie.
Waarom heeft het college hier niet voor gekozen?

Sport, Cultuur en Recreatie:

Inmiddels is Bernheze een “Fairtradegemeente”. Stond in ons verkiezingsprogramma. Zijn wij trots op.

Dan krijgt Vorstenbosch eindelijk zijn Multifunctionele accommodatie ter vervanging van de ouderwetse gymzaal, die in 2017 zal worden gerealiseerd met een investering van € 1.6 miljoen. VVD-Bernheze was en is hier groot voorstander van!

Ook is de fractie tevreden dat er bij de hockeyclub HDL een extra uitbreiding voor een pupillen/trainingsveld met kunstgras is voorzien.

Vanavond wordt ook over het subsidieverzoek voor de lokale omroep DTV Bernheze besloten. Een stelpost voor € 34.700 (scenario 3) is opgenomen. De VVD fractie kan zich hier in vinden maar had voor scenario 4 gepleit.

Volksgezondheid en Milieu:

Bij de uitvoering van het rioleringsplan wil het college, via het Operationeel Programma, eigen initiatieven van bewoners stimuleren voor het afkoppelen van hemelwater.
Hoe denkt het college dat te bereiken? Eigen huis bezitters en bedrijven (niet-woningen) betalen al voldoende rioolheffing via hun WOZ waarde. Dat is toch geen stimulans.

Voor handhaving is gekozen door het college om een extra bedrag van € 75.000 structureel voor 2017 op te nemen. En eventueel bij de volgende PPN nog een extra bedrag van € 150.000 op te nemen.

Voor 2016 is € 75.000 structureel opgenomen. Hoe werkt dat uit en is dat voldoende met het aanvullende bedrag voor 2017? Kan hierdoor de prioriteit 2 van het VTH-beleidsplan worden aangepakt? Gaarne een reactie van de college.

Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Stedelijke vernieuwing:

In dit blokje dan toch nog iets te lezen over het voornemen van het college om iets te zeggen over de transities in de agrarische sector. En wel 3 regels.

De VVD fractie is zeer verheugd dat het college voorstelt de regeldruk voor inwoners en bedrijven in Bernheze te verminderen, waarbij o.a. de welstandtoets werd afgeschaft. Zo overgenomen vanuit ons verkiezingsprogramma.

En wat heeft dat dan inderdaad besparingen opgeleverd? Graag een reactie van het college.

Zoals de VVD fractie al jaren blijft herhalen zijn er nog steeds geen concrete prestatieafspraken gemaakt met de wooncorporaties. Dat is onacceptabel en de VVD fractie roept het college op om dat zo snel mogelijk te realiseren.
Er is een grote behoefte aan betaalbare en sociale huurwoningen in de gemeente. Hier moet snel werk van worden gemaakt.

De Lastendruk.

Ondanks dat er voldoende financiën ter beschikking staan om aan alle wensen van het college en de bewoners te voldoen kiest het college wederom om de OZB in 2017 met 3% te verhogen. Dat gebeurde ook in 2016, terwijl de landelijke richtlijn een verhoging van 1.54% toestond. Het college negeert deze richtlijn vanuit Den Haag. De VVD Bernheze wil wel dat het college zich aan deze richtlijn houdt en verzoekt daarom het college om de OZB in de meerjarenbegroting aan te passen naar 1½ % zodat dat meer in verhouding is met inflatie en de landelijke richtlijn.
Graag een reactie van het college.
Als laatste voorzitter, wil de VVD fractie erop wijzen dat indien er grote voordelen zijn behaald vanuit de grondexploitatie, deze voordelen gedeeltelijk toe te voegen aan de beschermde reserve zoals dat was afgesproken na de onttrekking, enkele jaren geleden, van € 10 miljoen vanuit die reserve.
Gaarne een toezegging van het college hierover.